top of page

Jerome Powell Meghallgatása - Összefoglalva



Jerome Powell meghallgatása közben, egy kicsit úgy éreztem magam, mintha a politika nem lenne kíváncsi az érvekre, inkább csak a különböző politikai agendákat akarják meghallgattatni a szavazó állampolgárokkal. Valószínűleg még fiatal vagyok, hogy elhiggyem, hogy valójában erről szól a politika.


Ebben a kis mini cikkben összefoglalom azt, hogy mi történt a több mint két órás meghallgatáson.

A FED elnöke kijelentette, hogy 2024-ben lehetséges irányadó alapkamat csökkentése, viszont ezt a gazdasági adatoknak igazolniuk kell.

Jerome többször hangoztatta, hogy sokkal fontosabb a teljes gazdasági képet vizsgálni, ahelyett, hogy elhamarkodott politikai döntéseket hozzanak meg. Az infláció egyértelmű csökkenő pályán van, de ettől függetlenül még továbbra sem abban az elfogadható tartományba, ahol a FED kamat csökkentés mellett döntene. A FED tisztában van azzal, hogy a magas alapkamatok milyen hatással vannak a gazdaság bizonyos szegmenseire, mint például az építőipar vagy az ingatlan piac.

 

Az InteractiveBrokers Campus ingyenes webinárjai hasznos lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hogy különböző témákban jó beszélgetéseket és előadásokat hallgassanak meg.

 
"Úgy gondoljuk, hogy a irányadó kamatlábaknak az emelése valószínűleg elérte a csúcsát ebben a szigorítási ciklusban," mondta Powell a törvényhozóknak. "Ha a gazdaság a várakozásoknak megfelelően alakul, valószínűleg elkezdődhet az alapkamatok csökkentése." tette hozzá.

Az elnök a törvényhozóknak előremutató értékelést adott az amerikai gazdaság állapotáról és jövőjéről. Válaszolva egy kérdésre, Powell azt mondta, hogy idén várhatóan szilárd ütemben folytatódhat a növekedés. Az általános várakozás a közgazdászok és a Fed tisztviselői között decemberi előrejelzések szerint az évre vonatkozó medián növekedési előrejelzés évi 1,4%-os növekedési ütemet mutat.



Fontos témaként felmerült az üresen álló ingatlan irodák kockázatai. 2020-ban a járvány kitörése után rengeteg ember költözött home office-ba, ami nagy hatással van az ingatlan piacra, hisz rengeteg iroda megüresedett. Ez nem csak az ilyen irodaházak üzemeltetőit befolyásolja, hanem a nagy bankokat is akik ezeket a beruházásokat finanszírozták. Powell úgy gondolja, hogy ez egy valós probléma, és a FED aktívan monitorozza azokat a cégeket, ahol finanszírozási problémák keletkezhetnek.


Powell azt mondta, hogy a Fed különösen azokra a bankokra figyel, amelyeknél "jelentős" a kereskedelmi ingatlanok koncentrációja: "Kapcsolatban állunk velük, és megbizonyosodunk, hogy van tervük a helyzet kezelésére," mondta hozzátéve, hogy "néhány bank veszteségeket fog elszenvedni."
 

Melyik Brókereket Használom 2024-ben?


OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page