top of page

Peter Lynch Hogyan gondolkodott a cégekről?



Talán keveset beszélünk már Peter Lynchről, pedig az Ő munkássága nagyon sok ilyen rövid cikket megérne. A könyvét, a mostani "telelésem" során olvastam el, ami a One Up on Wall Street-et nevet kapta és 1989-ben íródott. Jöhet a jogos kritikai feltételezés, hogy hát azóta nagyon sok víz csorgott le a Dunán, valóban - viszont Peter Lynch befektetési gondolkodása hasonlóan működik még a mai nap is.


Fidelity Magellan Fund-nál dolgozott ahol 1977 és 1990 között átlagosan 29.2%-os hozamot ért el évről-évre. Ezeket a tényeket nem lehet megkérdőjelezni, a sikerességét támasztják alá.


 

Az InteractiveBrokers Campus ingyenes webinárjai hasznos lehetőséget biztosítanak a befektetők számára, hogy különböző témákban jó beszélgetéseket és előadásokat hallgassanak meg.

 

A könyvében alapvetőleg 6 kategóriába bontja a cégeket:


Lassú Növekedésű Cégek: Ezek általában nagy és "érett" vállalatok, amelyek mérsékelt növekedési potenciált kínálnak, de gyakran megbízható osztalékfizetők. Hajlamosak a gazdaságnál valamivel gyorsabban, vagy egyáltalán nem növekedni. Lynch ezen részvényeket ajánlotta a konzervatív befektetőknek, akik állandó jövedelmet keresnek az osztalékokból.


Megbízható Vállalatok (Stalwarts): Ezek a vállalatok nagyobbak, mint a lassú növekedésűek, de továbbra is mérsékelt és stabil növekedést csinálnak. Nem növekednek olyan gyorsan, mint a magas növekedésű cégek, de jó hozamot és némi védelmet nyújthatnak gazdasági visszaesések idején. Lynch ezeket a vállalatokat jó „parkolóhelynek” látta, amikor kevesebb gyors növekedésű részvényt tartott a portfóliójában.


Gyorsan Növekedő Cégek: Ez a kategória jelentette Lynch számára a legnagyobb sikert és izgalmat. A gyorsan növekedő kis és agresszív stratégiával rendelkező új vállalkozások, amelyek évente 20%-tól 25%-ig növekednek. Olyan cégeket keresett, amelyek piaci résre specializálódtak, jó menedzsmenttel rendelkeztek és erős értékesítési növekedést mutatnak. Ezekbe a vállalatokba fektetni magasabb kockázatot jelent, de ezek kínálják a legmagasabb hozamokat is.


Vagyonérték-játékok (Asset Plays): Ezek a vállalatok alulértékeltek a piacon, mert rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyeket nem értékelte be megfelelően a piac.

A befektetők esetleg nem ismerik fel az eszközök valódi értékét, ami bármi lehet, ingatlantól kezdve szabadalmakon át a "felesleges" készpénzig.


Ciklikus Vállalatok: A ciklikus vállalatok jövedelme jelentősen függ a gazdasági ciklustól. Ide tartoznak olyan iparágak, mint az autóipar, a gyártás és a nyersanyagok. A ciklikus vállalatok bevételei és nyereségei a gazdasági körülményekkel emelkednek és csökkennek.


Lynch rámutatott, hogy a ciklikus részvényekbe való befektetés legjobb ideje akkor van, amikor a gazdaság egy lefelé tartó tendencia alján van, és éppen felépülési szakaszba készül belépni. A legrosszabb időpont ezekbe a részvényekbe való befektetésre akkor van, amikor a gazdaság egy kibontakozó bővülés csúcsán van, mivel ilyenkor általában a legdrágábbak a ciklikus részvények. A ciklikus vállalatokba történő sikeres befektetés mély megértést igényel az iparágra jellemző és szélesebb gazdasági mutatókról, amelyek jelzik a gazdasági ciklus változásait.


Fordulóponti Vállalatok: A fordulóponti vállalatok azok, amelyek jelentős üzleti nehézségeken mentek keresztül, de megmutatkozik a felépülés lehetősége bennük. Ezeket a cégeket gyakran figyelmen kívül hagyják és alulértékelik, mert részvényáraik inkább tükrözik a problémáikat, semmint a helyreállítási potenciáljukat. A fordulóponti vállalatokba történő befektetés rendkívül nyereséges lehet, ha a vállalatok képesek visszaállítani nyereségességüket.


Lynch azt javasolja, hogy a fordulóponti részvényekbe történő sikeres befektetés érdekében azonosítani kell azokat a cégeket, amelyek nem csupán olcsók, hanem hiteles tervvel rendelkeznek a helyreállításra. Ez magában foglalhat új menedzsmentet, sikeres átszervezési tervet, veszteséges üzletágak megszüntetését vagy a termékvonalak átalakítását. A fordulóponti vállalatokba történő befektetés kulcsa a különbség felismerése az átmeneti visszaesés és a végleges hanyatlás között. Lynch gyakran hangsúlyozta a türelem fontosságát és a volatilitással szembeni ellenálló képesség szükségességét a fordulóponti vállalatokba történő befektetéskor.



 

Melyik Brókereket Használom 2024-ben?





OsztalékraHangolva

© 2023 Enigma Fund Management

Bármi kérdésed felmerült?

Keress minket bátran!

bottom of page